Ontwerp een vergelijkbare site met WordPress.com
Aan de slag

De traditie van Hanami

Netflix serie Rilakkuma and Kaoru | Afbeelding: Netflix

In Japan is het in bloei komen van de kersenbloesem bomen een belangrijke periode in het jaar. Van oudsher hebben de Japanners veel respect voor de natuur. Het evenement om de bloei van de kersenbloesem (sakura) te volgen wordt ‘Hanami’ genoemd. Familie, vrienden en collega’s komen samen om deze wonderschone gebeurtenis te vieren. Dit doen zij door te picknicken onder de bloeiende bomen.

Korte bloeiperiode

De oorsprong van Hanami komt uit de Nara periode (710-749). Japan werd in die tijd geïnspireerd door de Chinese Tang Dynastie. In die tijd ging het om de bloei van de bloesem van de Japanse abrikoos (ume). Deze boom bloeit voor bijna twee maanden, in tegenstelling tot de kersenbloesem, die maar een week bloeit.

In Japan wordt de bloei van de bloesem goed in de gaten gehouden. De eerste bloesem begint in het zuiden van Japan (Okinawa) en de laatste bloesem groeit in het noorden van het land (Hokkaido). De kersenbloesem bloeit in Japan tussen half januari en begin mei. De voorspellingen van de Japanse overheid kun je hier vinden.

Bloesem | Foto: Jane Sauer

Kort en kostbaar

De filosofie achter Hamani heeft te maken met het verstrijken van de tijd. De kleine bloemblaadjes zijn een prachtig natuurspektakel, maar daarnaast ook een metafoor voor het leven zelf. Het gaat om acceptatie in het leven. Daarnaast herinnert het je ook aan de menselijke sterfelijkheid, hoe kort en kostbaar het leven is. Het staat ook symbool voor de lente en een nieuw begin.

Nu met de lockdown en het coronavirus is het helaas niet mogelijk om naar Japan te reizen. Maar ook in Nederland zijn er mogelijkheden voor ‘bloesemkijken’. Als je in de omgeving van Leiden woont, kun je de kersenbloesem bij Museum Volkenkunde bewonderen. De bomen werden twintig jaar geleden geschonken door Japan. Maar ook op andere plekken in het land zal de schoonheid van de bloesem zich laten zien deze lente. Naast de kersenbloesem kun je natuurlijk ook andere fruitbomen zien bloeien, zoals de bloesem van de perenboom en de appelboom. Hier wat tips van de ANWB. Of maak een wandeling door je eigen woonwijk en laat je verrassen door de mooie bloesem.

Bronnen:
Live Japan
Tokyo.nl
Museum Volkenkunde
ANWB

Advertentie

Eén gedachte over “De traditie van Hanami”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: