Ontwerp een vergelijkbare site met WordPress.com
Aan de slag

Ryokan in Japan

Begin 2019 reisden mijn vriend en ik door Japan waar we afwisselend in westerse- en Japanse accommodaties verbleven. Plan je een reis naar Japan, maar twijfel je over traditionele Japanse overnachtingen? Lees dan verder en laat mij die twijfel wegnemen.

Mount Fuji vanuit Hakone

Onze eerste kennismaking met een echte Japanse accommodatie, een ryokan in dit geval, was in Hakone. Een uitvalsbasis voor de berg Fuji met vele hotelletjes op goede bereikbaarheid. De beroemde Fuji-san hebben wij helaas niet in volle glorie mogen aanschouwen, maar ik hou mezelf voor dat ik heel lichtjes de buitenranden heb gezien.

Schaduw van berg Fuji vanuit Hakone, Japan
Fujiyama? | Foto: Alexandra Burger

In Hakone verbleven we in K’s House Hostel – Hakone Yumoto Onsen. Zoals de naam al doet vermoeden, zat er bij deze fijne ryokan inderdaad een onsen (warmwaterbron). Zoals gebruikelijk in Japan was er een aparte onsen voor mannen en een onsen voor vrouwen. Heerlijk ontspannen in de buitenlucht.

De kamer zelf was eenvoudig. De vloer bestond uit tatami matten, een klein zitje (tevens op de grond) en een toilet. De douche bevond zich op de gang, een nette kleine cabine die je volledig kon afsluiten.

Een Japans bed, futon genaamd, berg je overdag op in de kast en maak je ’s avonds weer op. Het bestaat uit een dun matras die je op de tatami matten legt, een fluffy dekbed en kussen. Naar mijn mening ligt het prima, niet te zacht en niet te hard. Echter, ik ken mensen met rugklachten die het wat minder waarderen maar wellicht is het ook een kwestie van wennen.

Goed begin van de Nakasendo route

De tweede ervaring met deze Japanse manier van slapen was nabij de Nakasendo route, een eeuwenoude postroute. Hier sliepen wij in hotel Hanasarasa in Nakatsugawa. Een ietwat vreemd hotel wat ons een beetje deed denken aan ‘The Shining’ maar desalniettemin netjes. Jezelf wassen moest hier in de onsen aangezien er op de traditionele kamers geen douche was, wel een toilet. Het beste aan dit hotel was het Japanse ontbijt, een goede start om energie op te doen voor het bewandelen van de Nakasendo trail.

Traditioneel Japans ontbijt in Ryokan, Nakasendo route
Traditioneel Japans ontbijt | Foto: Alexandra Burger

Monniken in Koyasan

De meest bijzondere ervaring was in Koyasan. Dit Boeddhistische klooster-bergdorp ademt rust en spiritualiteit uit. Wij verbleven een nacht in de Jokiin tempel waar we werden verwelkomd door één van de praktiserende monniken. Na een rondleiding en wat informatie, brachten ze ons naar onze kamer: een mooie studio volledig voorzien van tatami matten met uitzicht op de zen tuin. De gedeelde sanitaire faciliteiten waren aan het einde van de gang.

Er waren een aantal aspecten wat dit verblijf zo bijzonder maakte. Allereerst de sfeer die de tempel, en eigenlijk heel Koyasan, uitstraalt. Het dorp staat vol met tempels en heiligdommen waardoor het een genot is om doorheen te wandelen. Aan het einde van het dorp vind je een gigantische begraafplaats waar ook de oprichter van het Shingon-Boeddhisme, Kobo Daishi, begraven ligt.

Daarnaast is het verblijf in de Jokiin tempel inclusief diner en ontbijt. De monniken stellen een volledig vegetarisch menu samen wat er prachtig uitziet en ook nog eens heerlijk smaakt. Tot slot kun je in de vroege uurtjes het ochtendgebed bijwonen en dit vond ik erg indrukwekkend. Omdat dit onbeschrijfelijk is raad ik je aan om het zelf eens te beleven!

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: